Powszechnie uważa się, że amoniak jest i pozostanie wiodącym czynnikiem chłodniczym dla przemysłowych oraz dużych, komercyjnych instalacji chłodniczych.
Jest on jednym z najlepszych, naturalnych czynników chłodniczych, jednak ze względu na bezpieczeństwo ludzi i środowiska - wymaga doskonałej znajomości wszystkich zasad pracy z nim oraz obowiązujących przepisów.
Amoniak jako czynnik chłodniczy jest stosowany w dużych instalacjach chłodniczych od ponad stu lat i jego stosowanie ciągle poszerza się. Nie uszkadza warstwy ozonowej, jest tani i ogólnie dostępny, ma znakomite właściwości termodynamiczne, nie wywołuje chorób raka ani zmian genetycznych.
Jednak jego niebezpieczne oddziaływanie na organizm ludzki jest znane od dziesięcioleci, a trujące i szkodliwe właściwości są doskonale rozpoznane i opisywane, zwłaszcza po kolejnych, tragicznych wypadkach w instalacjach amoniakalnych.